Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Krupnik nie tylko na Podkarpaciu. Mój drobiowy...
Być może nie wszyscy wiedzą, ale krupnik został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2014 roku w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim. Jestem jednak przekonana, że zupa ta znana jest w całej Polsce i każde gospodarstwo robi ją "po swojemu". Właściwie powinna być zrobiona na wywarze z mięsa wieprzowego (taką robi moja mama). Gęsta, z kaszą jęczmienną, ziemniakami i kawałkami mięsa właśnie.
Składniki mojego krupniku drobiowego:
- rosół / wywar mięsno - warzywny
- kilka ziemniaków
- włoszczyzna (wykorzystałam tę z rosołu, ale można wziąć świeżą)
- kasza jęczmienna - wzięłam drobnej 100 g, ale śmiało można dosypać więcej, jeżeli lubi się gęstą zupę
- natka pietruszki, koperek
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do gotującego się czystego wywaru dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, a po kilku minutach warzywa starte na tarce o grubych oczkach (kawałek świeżego pora pokrój w drobne półplasterki). Od razu możesz wsypać kaszę. Po ok. 15 minutach zupa jest właściwie gotowa. Dorzuć tylko rozdrobnione mięso (poszarpane ręcznie ;) ) i poszatkowaną zieleninę. Dopraw solą i pieprzem, gdy to potrzebne.
P.S. Wiesz, że gdy zamiast kaszy dodasz ryż, to wyjdzie ryżówka? Spróbuj!
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz