Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Mój podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Zwykle ciasto na naleśniki robię "na oko". Specjalnie dla Was podjęłam się zadania zmierzenia i zważenia każdego ze składników, by i Wam udało się przygotować cienkie i elastyczne naleśniki. W innych wpisach będą pojawiały się propozycje nadzienia. Może być ich bardzo wiele: na słodko i wytrawne. Które najchętniej wybieracie? Na pewno będzie jeszcze okazja, by o tym porozmawiać. Może na Facebooku albo Instagramie ?  Innym tematem może być sposób smażenia naleśników, a dokładnie to, na czym je smażyć. Ja używam oleju, mój tata margaryny (!), a dawniej, ale i dzisiaj niektórzy smażyli na patelni smarowanej słoniną. Tego jeszcze nie próbowałam, ale zrobię to przy najbliższej okazji. Podobno tak jest najlepiej. Tymczasem poniżej zaprezentuję mój przepis. Smacznego! Składniki: 280 g mąki pszennej 260 ml mleka 260 ml wody gazowanej (lub zwykłej) 2 jaja płaska łyżeczka soli łyżeczka cukru 20 ml oleju Sposób przygotowania: Wymienione składniki mieszam mikserem lub trzepaczką ręczną.

Naleśniki z musem jabłkowym

To przepis na naleśniki, które od dawna jest w naszej rodzinie. Przygotowywała je babcia, mama, a teraz i ja próbuję. Są proste w przygotowaniu i przez wszystkich lubiane. Polecam!



 Składniki:

4 jajka
1,5 szkl. mleka
4 łyżki cukru
1,5 szkl. mąki
szczypta soli
4 łyżki oleju

Sposób wykonania:


Do miski wrzuć jajka, wlej szklankę mleka. Dodaj cukier, wsyp sól, wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Usmaż na patelni.

Nadziej musem jabłkowym.

Wpis przygotowany przez Bartosza Tomczaka ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.



Komentarze

Popularne posty