Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

Zupa pieczarkowa z grzankami lub groszkiem ptysiowym

 Ta zupa nie jest trudna do zrobienia - żeby nie powiedzieć, że jest banalnie prosta. Chwilę trzeba poświęcić na szatkowanie pieczarek, a potem to już "z górki". 


Przeszukując stare książki kucharskie można wysnuć wniosek, że przepisy na pieczarkową nie przechodzą wielu modyfikacji. Największa różnica polega na rodzaju rosołu. Kiedyś przygotowywano go z kości gotowany tak długo, aż "szpik będzie miękki". Teraz każda gospodyni ma swój ulubiony sposób na rosół. O wywarach napiszę innym razem. Teraz czas na pieczarkową!


Składniki:

0,5 kg pieczarek
cebula
2 łyż. masła - jedną wykorzystasz do duszenia pieczarek, drugą do zaprawienia zupy pod koniec jej gotowania
rosół (drobiowy, ale może być też wywar warzywny)
1 łyż. mąki
natka pietruszki (opcjonalnie)

Wykonanie:

Pieczarki obierz i drobno posiekaj. W rondlu albo przeznaczonym do smażenia garnku zeszklij na jednej łyżce masła posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki i duś je kilkanaście minut. Zalej gorącym rosołem i gotuj chwilę. Następnie wystarczy zaprawić zupę podsmażoną na patelni na łyżce masła mąką i gotowe! 
Moja wersja zupy to (prawie) krem. Zblendowałam ją zanim zaprawiłam mąką. 
Groszki ptysiowe są świetnym dodatkiem. Można zrobić też grzanki z lekko czerstwego chleba, albo podać z grubszym makaronem. Urody i smaku doda natka pietruszki. 



Komentarze

Popularne posty