Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Zupa pieczarkowa z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Ta zupa nie jest trudna do zrobienia - żeby nie powiedzieć, że jest banalnie prosta. Chwilę trzeba poświęcić na szatkowanie pieczarek, a potem to już "z górki".
Przeszukując stare książki kucharskie można wysnuć wniosek, że przepisy na pieczarkową nie przechodzą wielu modyfikacji. Największa różnica polega na rodzaju rosołu. Kiedyś przygotowywano go z kości gotowany tak długo, aż "szpik będzie miękki". Teraz każda gospodyni ma swój ulubiony sposób na rosół. O wywarach napiszę innym razem. Teraz czas na pieczarkową!
0,5 kg pieczarek
cebula
2 łyż. masła - jedną wykorzystasz do duszenia pieczarek, drugą do zaprawienia zupy pod koniec jej gotowania
rosół (drobiowy, ale może być też wywar warzywny)
1 łyż. mąki
natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Pieczarki obierz i drobno posiekaj. W rondlu albo przeznaczonym do smażenia garnku zeszklij na jednej łyżce masła posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki i duś je kilkanaście minut. Zalej gorącym rosołem i gotuj chwilę. Następnie wystarczy zaprawić zupę podsmażoną na patelni na łyżce masła mąką i gotowe!
Moja wersja zupy to (prawie) krem. Zblendowałam ją zanim zaprawiłam mąką.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz