Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
Ale chała!
Chałka, to jeden z żydowskich wypieków, który na stałe zagościł na naszych stołach. Na śniadanie, podwieczorek, opieczona jako dodatek do potraw, czy nawet zup... Każdy ma swój ulubiony sposób pałaszowania. Najczęściej z dżemem, ale niektórzy jedzą z żółtym serem i... majonezem!
Moja chałka zniknęła w mig! Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia ;)
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
40 g drożdży
4 łyżki roztopionego masła
4 łyżki cukru
1/2 szkl. ciepłej wody
1 jajko + białko do posmarowania chałki przed pieczeniem
1 łyżeczka soli
Składniki na kruszonkę:
60 g mąki
35 g cukru
40 g masła lub margaryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, zrób dołek, wkrusz drożdże. Zasyp je cukrem i zalej ciepłą wodą. Odczekaj około 15 minut. Drożdże zaczną pracować, co poznasz po tym, jak urosną.
Dodaj jajko, roztopione masło, sól i wyrabiaj kilka minut ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Gdyby było zbyt klejące dosyp mąki.
Pozostaw je do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.
Po tym czasie podziel je na 6 części. Zrób z nich wałeczki, które postaraj się zapleść w warkocz. W razie problemów polecam skorzystać z podpowiedzi z sieci ;) Sposobów jest wiele - może zechcesz nadać chałce inny kształt?
Następnie posmaruj chałkę lekko roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką, którą uzyskasz łącząc wymienione składniki. Dobrze, by dało się ulepić z nich kulę. Gdyby była zbyt sypka dodaj więcej masła.
Pozostaw chałkę na kilka minut, by trochę podrosła, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut. Dla pewności sprawdź patyczkiem, czy aby na pewno jest w środku sucha. Możesz przetrzymać chałkę 5 minut dłużej - będzie bardziej niż rumiana.
Odczekaj aż wystygnie! W tym czasie zwołaj rodzinę, zaparz herbatę i znajdź słoik konfitur. Podwieczorek gotowy!
Inspiracja: "Fifka i żulik czyli domowa kuchnia łódzka" Anny Wojciechowskiej
Komentarze
Prześlij komentarz