Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciastka mocno czekoladowe - moje eksperymenty
O tych ciastkach miałam wspomnieć tuż po finale naszego projektu kulinarnego, ale... no wiecie. Tak jakoś zeszło ;)
Przepis znalazłam we wspominanej wielokrotnie książce kucharskiej używanej w Zgierzu 100 lat temu ("Uniwersalna książka kucharska" MARII OCHOROWICZ-MON ATOWEJ).
Ciastka pochodzą z działu tych "do herbaty".
Składniki:
8 żółtek (+ ewentualnie 8 ubitych na sztywną masę białek)
240 g miałkiego cukru
120 g posiekanych migdałów
240 g startej czekolady
120 g mąki
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodać pozostałe składniki (z pianą z białek lub bez - w zależności od wersji, którą wybraliście). Na blasze wykładać łyżeczką małe porcje ciasta, a jeżeli będzie to możliwe użyć rękawa cukierniczego i formować stożki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 20-25 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz