Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

Ciastka mocno czekoladowe - moje eksperymenty

O tych ciastkach miałam wspomnieć tuż po finale naszego projektu kulinarnego, ale... no wiecie. Tak jakoś zeszło ;)



Przepis znalazłam we wspominanej wielokrotnie książce kucharskiej używanej w Zgierzu 100 lat temu ("Uniwersalna książka kucharska" MARII OCHOROWICZ-MON ATOWEJ). 

Pewną trudność sprawiło mi przeliczenie jednostek miar... Kto dziś używa funtów???
Ciastka pochodzą z działu tych "do herbaty". 

Przygotowując wpis zorientowałam się, że te ciastka, które zaserwowałam na imprezie w zgierskim MOK, były zrobione nie do końca zgodnie ze źródłowym przepisem... Jakoś zapomniałam dodać pianę z białek (!!!). Nie wiem, jak to się stało, ale teraz już wiem, dlaczego nie było możliwe wyciskanie masy przez rękaw cukierniczy - była tak gęsta, jak skrystalizowany miód... 

Postanowiłam zrobić je jeszcze raz i dodać te białka... I co ostatecznie stwierdzam...? Moja pomyłka dała lepszy efekt... Ciastka, choć twardawe, ale jednocześnie kruche miały wyrazisty smak czekolady i migdałów. Po dodaniu białek natomiast masa okazała się zbyt luźna. Sukcesywnie dodawałam mąki, by można było formować na blasze "stożki", ale i tak ciasto się rozlewało i wychodziły z nich takie płaskie talarki... 

Moja rada jest taka: albo nie dodawajcie tych białek, a sztywną masę wykładajcie na blachę malutką łyżeczką, albo dodajcie tylko część ubitych na pianę białek, delikatnie mieszając i doprowadzając do rozluźnienia masy. 

Zbyt dużo mąki rozmywa smak czekolady i migdałów, a przez to ciastka tracą swoje walory ;)

Warto spróbować!


Składniki:
8 żółtek (+ ewentualnie 8 ubitych na sztywną masę białek)
240 g miałkiego cukru
120 g posiekanych migdałów
240 g startej czekolady
120 g mąki


Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodać pozostałe składniki (z pianą z białek lub bez - w zależności od wersji, którą wybraliście). Na blasze wykładać łyżeczką małe porcje ciasta, a jeżeli będzie to możliwe użyć rękawa cukierniczego i formować stożki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 20-25 minut.


Komentarze

Popularne posty