Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Mój podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Zwykle ciasto na naleśniki robię "na oko". Specjalnie dla Was podjęłam się zadania zmierzenia i zważenia każdego ze składników, by i Wam udało się przygotować cienkie i elastyczne naleśniki. W innych wpisach będą pojawiały się propozycje nadzienia. Może być ich bardzo wiele: na słodko i wytrawne. Które najchętniej wybieracie? Na pewno będzie jeszcze okazja, by o tym porozmawiać. Może na Facebooku albo Instagramie ?  Innym tematem może być sposób smażenia naleśników, a dokładnie to, na czym je smażyć. Ja używam oleju, mój tata margaryny (!), a dawniej, ale i dzisiaj niektórzy smażyli na patelni smarowanej słoniną. Tego jeszcze nie próbowałam, ale zrobię to przy najbliższej okazji. Podobno tak jest najlepiej. Tymczasem poniżej zaprezentuję mój przepis. Smacznego! Składniki: 280 g mąki pszennej 260 ml mleka 260 ml wody gazowanej (lub zwykłej) 2 jaja płaska łyżeczka soli łyżeczka cukru 20 ml oleju Sposób przygotowania: Wymienione składniki mieszam mikserem lub trzepaczką ręczną.

Ciastka cukrowe do herbaty

To są dopiero ciastka dla tych, którzy lubią maczać w herbacie :) Wyszły twarde, ale i tak cieszyły się powodzeniem podczas finału podsumowującego nasz projekt. To było 8 października 2021 r. Trochę czasu minęło... Nadmiar różnych spraw dał o sobie znać, a do tego choroba :( Na szczęście wróciłam z nadzieją i wiarą, że najgorsze za mną. Możecie się spodziewać większego ruchu na blogu i na Facebooku. To co słodsze z pewnością wprowadzi Was w dobry nastrój, szczególnie, że zbliża się Boże Narodzenie. 

Najwyższy czas podzielić się z Wami przepisem. 



Składniki:
120 g masła
450 g mąki
360 g cukru
2 jaja + jedno do posmarowania ciastek przed pieczeniem
rozdrobione migdały i cukier do posypania


Wykonanie:
Masło utrzeć, dodać mąkę, cukier i 2 jaja. Wyrobić, rozwałkować i wyciąć foremkami dowolne kształty. Układać na blasze wysmarowanej masłem, albo zabezpieczonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajem i posypać mieszanką migdałowo-cukrową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż do uzyskania złotego koloru (może to trwać do kilkunastu minut - bądźcie czujni).





Już niedługo przepis na drugie ciastka serwowane przeze mnie na finale projektu "Kulinarne zgierzan blogowanie". Będzie czekoladowo!



Komentarze

Popularne posty