Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

Prażoki

 Wraz z moim kolegą Adamem postanowiłem wykonać prażoki.




To staropolskie danie wykonywane z mąki i ziemniaków.
Stwierdziliśmy, że wybierzemy akurat to danie, ponieważ jest wykonywane w naszych rodzinach od lat.
Prażoki pomimo swojej prostoty są bardzo dobre i można je przyrządzić na każdą okazję.

Składniki:
1kg ziemniaków
0.5kg mąki

Obierz ziemniaki i gotuj przez 20 minut. Wsyp mąkę na wierzch i gotuj przez następne 10 min. Odcedź ziemniaki i pozostaw minimalną ilość wody na spodzie. Ugnieć pałką ziemniaki wraz z mąką na jednolitą masę. Najlepiej, aby druga osoba trzymała garnek podczas ugniatania. Po ugnieceniu można wyłożyć porcje na talerz. Do dania można dodać różne dodatki np. ogórki kiszone lub mięso.

Wpis przygotowali Mateusz Kowalczyk i Adam Szczerbiak ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.



Komentarze

  1. Znane również jako "Dziad" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciekawe 😉 do tej pory wiedziałam, że dziad to kapuśniak z młodej kapusty... Jak się okazuje w różnych regionach są różne nazwy tych samych potraw... Albo różne potrawy mają te same nazwy... ?

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty