Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

Zupa Neapolitańska



Składniki: 

1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
5-6 łyżek makaronu (kolanka, rurki)
1/2 szklanki śmietany
10 dag startego żółtego sera
1-2 żółtka
natka pietruszki
sól i przyprawa curry do smaku.

Przygotowanie:
Makron ugotować we wrzątku i odcedzić. Wywar połączyć ze śmietaną, zagotować. Wymieszać ze startym serem i żółtkami (rozprowadzonymi wywarem w innym naczyniu). Doprawić do smaku. Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki.


Autorem wpisu jest Szymon Wieczorek ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Zgierzu.

W Uniwersalnej Książce Kucharskiej można znaleźć oryginalny przepis. Brzmi on następująco: 

Ugotować rosół na kościach i odpadkach mięsa. Łyżkę masła zasmażyć na biało z  łyżką mąki i 5-cioma deka utartego parmezanu, rozprowadzić rosołem i zagotować, a podając zaciągnąć 3-ma rozbitymi  żółtkami. Osobno ugotować trochę makaronu włoskiego, drobno go pokrajać i wrzucić do wazy.



Komentarze

Popularne posty