Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Zupa Neapolitańska
Składniki:
1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
5-6 łyżek makaronu (kolanka, rurki)
1/2 szklanki śmietany
10 dag startego żółtego sera
1-2 żółtka
natka pietruszki
sól i przyprawa curry do smaku.
Przygotowanie:
Makron ugotować we wrzątku i odcedzić. Wywar połączyć ze śmietaną, zagotować. Wymieszać ze startym serem i żółtkami (rozprowadzonymi wywarem w innym naczyniu). Doprawić do smaku. Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki.
Autorem wpisu jest Szymon Wieczorek ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Zgierzu.
W Uniwersalnej Książce Kucharskiej można znaleźć oryginalny przepis. Brzmi on następująco:
Ugotować rosół na kościach i odpadkach mięsa. Łyżkę masła zasmażyć na biało z łyżką mąki i 5-cioma deka utartego parmezanu, rozprowadzić rosołem i zagotować, a podając zaciągnąć 3-ma rozbitymi żółtkami. Osobno ugotować trochę makaronu włoskiego, drobno go pokrajać i wrzucić do wazy.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz