Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Mój podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Zwykle ciasto na naleśniki robię "na oko". Specjalnie dla Was podjęłam się zadania zmierzenia i zważenia każdego ze składników, by i Wam udało się przygotować cienkie i elastyczne naleśniki. W innych wpisach będą pojawiały się propozycje nadzienia. Może być ich bardzo wiele: na słodko i wytrawne. Które najchętniej wybieracie? Na pewno będzie jeszcze okazja, by o tym porozmawiać. Może na Facebooku albo Instagramie ?  Innym tematem może być sposób smażenia naleśników, a dokładnie to, na czym je smażyć. Ja używam oleju, mój tata margaryny (!), a dawniej, ale i dzisiaj niektórzy smażyli na patelni smarowanej słoniną. Tego jeszcze nie próbowałam, ale zrobię to przy najbliższej okazji. Podobno tak jest najlepiej. Tymczasem poniżej zaprezentuję mój przepis. Smacznego! Składniki: 280 g mąki pszennej 260 ml mleka 260 ml wody gazowanej (lub zwykłej) 2 jaja płaska łyżeczka soli łyżeczka cukru 20 ml oleju Sposób przygotowania: Wymienione składniki mieszam mikserem lub trzepaczką ręczną.

Tradycyjny Omlet z Szynką




Składniki

3 jajka

szczypta soli

szczypta pieprzu 

4 łyżeczki masła 

20g szynki 


Przygotowanie

Pokroić szynkę w kosteczkę. 

Rozbić jajka w miseczce.

Doprawić masę solą i pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię z masłem, wylać powstałą masę jajeczną.

Wsypać pokrojoną szynkę.

Poczekać aż warstwa przy patelni lekko się zetnie.

Przy pomocy drewnianej łyżki odwrócić omlet na drugą stronę .

Zdjąć omlet z patelni.



Podanie

Podawać można zarówno na talerzu jak i na drewnianej desce. 


Porcja: 1 osoba


Wpis przygotowany przez Kacpra Karolaka i Kacpra Dębskiego ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.


Komentarze

Popularne posty