Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

Omlet na słodko

 To szybkie i tanie w przygotowaniu danie, a do tego bardzo smaczne i na pewno dużo mniej problematyczne niż jakiekolwiek ciasto. Omlet należy podawać z konfiturą lub ulubionym słodkim sosem. Ja postanowiłem podać omlet z słodką śmietaną.

Składniki ( na jedną porcję):

2 jajka

2 łyżki cukru

40 g mąki

1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego do smażenia




Czas przygotowania: 15 minut

Sposób przygotowania:

1. Oddzielić białka od żółtek, po czym ubić białka na sztywną pianę.



2. Ubijając dodawać stopniowo cukier oraz po jednym żółtku.



3. Dodać przesianą wcześniej mąkę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.





4. Na patelni roztopić masło. Wyłożyć na nią ubitą masę i smażyć przez ok. 3 minuty, aż zarumieni się od spodu.




5. Przerzucić omlet na drugą stronę i smażyć do zarumienienia się ciasta.

6. Gotowy omlet wyłożyć na talerz i podać na słodko z ulubionym przez siebie dodatkiem.



Życzę smacznego!


Wpis przygotował Maksymilian Bieliński ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.

Chcecie wiedzieć jaki był dawny sposób przygotowania omletu? W Uniwersalnej Książce Kucharskiej MARYI OCHOROWICZ-MONATOWEJ (ok. 1910r.) można znaleźć na przykład taki wpis:

"Omlet francuski z konfiturami. 4 lub 5 jaj rozbić dobrze, aby się zapieniły, dodać trochę soli, łyżeczkę małą cukru, wylać na patelnię z rozpalonem masłem i smażyć na blasze nie mieszając wcale, lecz tylko brzegi podnosić łopatką do góry, aby rzadkie jaja z wierzchu pod spód ściekały. Gdy omlet się dostatecznie zetnie (powinien być pulchny), nałożyć w środek jakichkolwiek konfitur, zawinąć dwa przeciwległe brzegi do środka i przewróciwszy patelnię, wyrzucić na półmisek. Po wierzchu przypalić karby rozpalonym do czerwoności haczykiem żelaznym, i podać posypany cukrem. Można też ubrać omlet po wierzchu i po bokach smażonymi owocami."




Komentarze

Popularne posty