Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Mój podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Zwykle ciasto na naleśniki robię "na oko". Specjalnie dla Was podjęłam się zadania zmierzenia i zważenia każdego ze składników, by i Wam udało się przygotować cienkie i elastyczne naleśniki. W innych wpisach będą pojawiały się propozycje nadzienia. Może być ich bardzo wiele: na słodko i wytrawne. Które najchętniej wybieracie? Na pewno będzie jeszcze okazja, by o tym porozmawiać. Może na Facebooku albo Instagramie ?  Innym tematem może być sposób smażenia naleśników, a dokładnie to, na czym je smażyć. Ja używam oleju, mój tata margaryny (!), a dawniej, ale i dzisiaj niektórzy smażyli na patelni smarowanej słoniną. Tego jeszcze nie próbowałam, ale zrobię to przy najbliższej okazji. Podobno tak jest najlepiej. Tymczasem poniżej zaprezentuję mój przepis. Smacznego! Składniki: 280 g mąki pszennej 260 ml mleka 260 ml wody gazowanej (lub zwykłej) 2 jaja płaska łyżeczka soli łyżeczka cukru 20 ml oleju Sposób przygotowania: Wymienione składniki mieszam mikserem lub trzepaczką ręczną.

Sznycle z indyka zapiekane w piecu


 


Składniki:

4 kotlety z piersi indyka, każdy grubości ok. 2 cm
sól i pieprz do smaku
2 jaja
2 łyżki ostrej musztardy
1 szklanka tartej bułki
1/2 szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera żółtego

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kotlety oprósz solą i pieprzem. W misce wymieszaj jajka z musztardą i 4 łyżkami wody. W drugiej misce wymieszaj panierkę panko lub tartą bułkę razem ze startym serem. Panieruj kotlety w jajku. Następnie w okruchach bułki i sera. Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.

Autorem wpisu jest Szymon Wieczorek ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Zgierzu.




Komentarze

Popularne posty