Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sznycle z indyka zapiekane w piecu
Składniki:
4 kotlety z piersi indyka, każdy grubości ok. 2 cm
sól i pieprz do smaku
2 jaja
2 łyżki ostrej musztardy
1 szklanka tartej bułki
1/2 szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera żółtego
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kotlety oprósz solą i pieprzem. W misce wymieszaj jajka z musztardą i 4 łyżkami wody. W drugiej misce wymieszaj panierkę panko lub tartą bułkę razem ze startym serem. Panieruj kotlety w jajku. Następnie w okruchach bułki i sera. Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
Autorem wpisu jest Szymon Wieczorek ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Zgierzu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz