Szukaj na tym blogu

Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Suflet cytrynowy
Przeglądając książkę kucharską natrafiłem na interesujący deser. Był nim suflet cytrynowy. Osobiście uważam, że w życiu nie jadłem równie dobrego deseru. Dla wielu osób suflet jest wyjątkowo trudnym daniem do zrobienia, jednak wystarczy się trochę zaangażować, a deser wyjdzie świetnie. Trzeba również pamiętać, że takowy deser należy podać od razu po wyjęciu z pieca bądź piekarnika - inaczej zacznie opadać i zostanie z niego naleśnik. Suflet nie taki straszny jak go malują - odwagi!
.
Składniki:
3 cytryny
5 jajek
1 łyżka mąki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
masło 50 g do nasmarowania naczynek
mleko - 250 ml
skórka z cytryny - otarta z 1,5 owocu
Sposób przygotowania:
Naczynka do zapiekania sufletu wysmaruj masłem, ich ścianki obsyp cukrem. W małym garnku rozgrzej masło dodaj mąkę, rozmieszaj. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj trzepaczką i gotuj, aż masa zgęstnieje a następnie ostudź. Białka ubijaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. W połowie ubijania dodaj cukier, masz uzyskać słodką, sztywną pianę. Masę jajeczną wymieszaj z pianą- pianę dodawaj porcjami, za każdym razem delikatnie mieszaj np. szpatułką (nie mikserem!), aby piana nie opadła. Wlej do naczynek surowe ciasto (pozostawiając ok. 1 cm od górnej granicy naczynek). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 10 minut i na kolejnych 10-15 minut do temp. 210 st.C. Serwuj NATYCHMIAST (!), na ciepło.
Polecam zatem lekki niczym piórko, delikatny jak obłok - suflet cytrynowy. Deser godny królewskiego stołu
Smacznego!
Wpis przygotował Łukasz Siekierski ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.
Oryginalny przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej MARYI OCHOROWICZ-MONATOWEJ (ok. 1910r.). Oto cytat:
"Suflet cytrynowy. Utrzeć na tarku trzy całe cytryny, odrzucając pestki, wymieszać z pięcioma żółtkami, dodać bardzo sztywno ubitej piany z pozostałych białek, jedną łyżkę mąki i ćwierć funta cukru sypiąc po trochu, złożyć na półmisku wysmarowanym masłem i wstawić na ruszt do średniego pieca na 20 do 25 minut."
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Naleśniki z musem jabłkowym
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz