Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

Suflet cytrynowy

 

    Przeglądając książkę kucharską natrafiłem na interesujący deser. Był nim suflet cytrynowy. Osobiście uważam, że w życiu nie jadłem równie dobrego deseru. Dla wielu osób suflet jest wyjątkowo trudnym daniem do zrobienia, jednak wystarczy się trochę zaangażować, a deser wyjdzie świetnie. Trzeba również pamiętać, że takowy deser należy podać od razu po wyjęciu z pieca bądź piekarnika - inaczej zacznie opadać i zostanie z niego naleśnik. Suflet nie taki straszny jak go malują - odwagi!






.

Składniki:

3 cytryny

5 jajek

1 łyżka mąki

1/4 szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

masło 50 g do nasmarowania naczynek

mleko - 250 ml

skórka z cytryny - otarta z 1,5 owocu


Sposób przygotowania:

Naczynka do zapiekania sufletu wysmaruj masłem, ich ścianki obsyp cukrem. W małym garnku rozgrzej masło dodaj mąkę, rozmieszaj. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj trzepaczką i gotuj, aż masa zgęstnieje a następnie ostudź. Białka ubijaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. W połowie ubijania dodaj cukier, masz uzyskać słodką, sztywną pianę. Masę jajeczną wymieszaj z pianą- pianę dodawaj porcjami, za każdym razem delikatnie mieszaj np. szpatułką (nie mikserem!), aby piana nie opadła. Wlej do naczynek surowe ciasto (pozostawiając ok. 1 cm od górnej granicy naczynek). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 10 minut i na kolejnych 10-15 minut do temp. 210 st.C. Serwuj NATYCHMIAST (!), na ciepło.

Polecam zatem lekki niczym piórko, delikatny jak obłok - suflet cytrynowy. Deser godny królewskiego stołu

Smacznego!


Wpis przygotował Łukasz Siekierski ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu. 

Oryginalny przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej MARYI OCHOROWICZ-MONATOWEJ (ok. 1910r.). Oto cytat:

"Suflet cytrynowy. Utrzeć na tarku trzy całe cytryny, odrzucając pestki, wymieszać z pięcioma żółtkami, dodać bardzo sztywno ubitej piany z pozostałych białek, jedną łyżkę mąki i ćwierć funta cukru sypiąc po trochu, złożyć na półmisku wysmarowanym masłem i wstawić na ruszt do średniego pieca na 20 do 25 minut."




Komentarze

Popularne posty