Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Mój podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Zwykle ciasto na naleśniki robię "na oko". Specjalnie dla Was podjęłam się zadania zmierzenia i zważenia każdego ze składników, by i Wam udało się przygotować cienkie i elastyczne naleśniki. W innych wpisach będą pojawiały się propozycje nadzienia. Może być ich bardzo wiele: na słodko i wytrawne. Które najchętniej wybieracie? Na pewno będzie jeszcze okazja, by o tym porozmawiać. Może na Facebooku albo Instagramie ?  Innym tematem może być sposób smażenia naleśników, a dokładnie to, na czym je smażyć. Ja używam oleju, mój tata margaryny (!), a dawniej, ale i dzisiaj niektórzy smażyli na patelni smarowanej słoniną. Tego jeszcze nie próbowałam, ale zrobię to przy najbliższej okazji. Podobno tak jest najlepiej. Tymczasem poniżej zaprezentuję mój przepis. Smacznego! Składniki: 280 g mąki pszennej 260 ml mleka 260 ml wody gazowanej (lub zwykłej) 2 jaja płaska łyżeczka soli łyżeczka cukru 20 ml oleju Sposób przygotowania: Wymienione składniki mieszam mikserem lub trzepaczką ręczną.

Sandacz z jajkami

 

Bardzo smaczna ryba idealne rozwiązanie na obiad. Jest zarówno smaczna jak i zdrowa. Jest lekkostrawna i idealna dla dzieci i dorosłych.



Składniki:

-         Ryba sandacz

-         4 jajka

-         Kostka masła

-         Sól, pieprz

-         3 ziemniaki

-         Marchew

-         Pietruszka

-         Seler

-         Brokuły

-         liść laurowy, ziele angielskie





Sposób przygotowania:

Oczyszczonego sandacza ugotować w całości lub w dzwonkach w smaku z jarzyn i korzeni. 


Trzy jajka na twardo ugotowane posiekać i zasmażyć z łyżką masła. 









Podając ułożyć sandacza na półmisku obłożyć kartoflami lub małymi kulkami wykrawanymi łyżeczką kartoflaną, polać dwoma łyżeczkami smaku z ryby i jajkami z masłem, obłożyć gotowanymi warzywami.







Wpis został przygotowany przez Bartłomieja Piątkowskiego ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.







Komentarze

Popularne posty