Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ryż z jabłkami
Składniki:
0,5 porcji ryżu (50 g) - użyliśmy ryżu brązowego
0,6 szklanki napoju roślinnego (150 g)
3 łyżeczki erytrolu (15 g) - użyliśmy cukru
1 sztuka jabłek
3 szczypty cynamonu (3 g)
0,7 garści orzechów (20 g)
1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g)
Sposób przygotowania:
Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy napój roślinny, dodajemy erytrol i gotujemy ok. 10 - 15 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej napoju roślinnego.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do garnka wrzucamy starte jabłka, zalewamy wodą ponad ich poziom i dusimy pod przykryciem, aż mus będzie gotowy.
Dodajemy cynamon i w razie potrzeby erytrol.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Foremki do pieczenia smarujemy olejem kokosowym, wkładamy ryż, na górę wykładamy jabłka.
Pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Wierzch posypujemy cynamonem i zmielonymi orzechami.
Smacznego!
Wpis przygotowany przez Mateusza Majtczaka ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Zgierzu.
Przepis inspirowany dawną zgierską kuchnią. Wersję z początku XX wieku można wyczytać z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marii Ochorowicz - Monatowej:
Ryż z jabłkami. Ugotować na sypko funt ryżu na mleku z masłem. Kilka- jabłek winnych obrać z łupy i ze środków pokrajać w cienkie talarki, posypać grubo cukrem, wymieszać z 4 ft. rodzynków sułtańskich i w rądlu wysmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką układać warstwami, dając na spod i na wierzch warstwę ryżu. Wstawić do gorącego pieca na dobre poł godziny do wypieczenia, potem wyrzucić na półmisek i podać oblany sokiem.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz