Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Rosół z kaszką zacieraną, sztuka mięsa z warzywami i bita śmietana z borówką amerykańską
Składniki:
Na rosół:
Mięso drobiowe
Włoszczyzna
Wołowina
kalafior
Brokuł
Marchewka
Ziemniaki
Na deser:
Śmietana 36%
Borówki amerykańskie
Proporcje dobrać do ilości osób.
Sposób przygotowania dania głównego:
Najpierw trzeba opłukać mięso. Potem gotujemy je na wolnym ogniu. Do rosołu obieramy włoszczyznę (rosół gotujemy kilka godzin by był klarowny). Gdy wołowina zmięknie, wyjmujemy i na tym wywarze gotujemy różyczki kalafiorów i brokułów, marchewkę.
W między czasie wlewamy do garnka szklankę wody, dodajemy jedną czwartą szklanki manny (kasza pszenna) i gotujemy 2 minuty, zostawiamy do wystudzenia. Kaszę mannę kroimy w kostkę, oprószamy natką pietruszki i zalewamy rosołem w talerzu głębokim.
Sztukę mięsa układamy na półmisku, dodajemy warzywa i polewamy sosem własnym.
Deser:
Ubijamy śmietanę 36% i dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru.
Przekładamy w pucharek i dokładamy borówki.
Danie gotowe. Smacznego!
Wpis przygotowała Bogusia Wojtalik ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz