Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

Rosół z kaszką zacieraną, sztuka mięsa z warzywami i bita śmietana z borówką amerykańską

 

Składniki:

Na rosół:

Mięso drobiowe

Włoszczyzna

Wołowina 

kalafior

Brokuł

Marchewka

Ziemniaki

Na deser:

Śmietana 36%

Borówki amerykańskie

Proporcje dobrać do ilości osób.


Sposób przygotowania dania głównego:

Najpierw trzeba opłukać mięso. Potem gotujemy je na wolnym ogniu. Do rosołu obieramy włoszczyznę (rosół gotujemy kilka godzin by był klarowny). Gdy wołowina zmięknie, wyjmujemy i na tym wywarze gotujemy różyczki kalafiorów i brokułów, marchewkę.

W między czasie wlewamy do garnka szklankę wody, dodajemy jedną czwartą szklanki manny (kasza pszenna) i gotujemy 2 minuty, zostawiamy do wystudzenia. Kaszę mannę kroimy w kostkę, oprószamy natką pietruszki i zalewamy rosołem w talerzu głębokim.

Sztukę mięsa układamy na półmisku, dodajemy warzywa i polewamy sosem własnym.

Deser:

Ubijamy śmietanę 36% i dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru.

Przekładamy w pucharek i dokładamy borówki.

Danie gotowe. Smacznego!


Wpis przygotowała Bogusia Wojtalik ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.





Komentarze

Popularne posty