Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Mój podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Zwykle ciasto na naleśniki robię "na oko". Specjalnie dla Was podjęłam się zadania zmierzenia i zważenia każdego ze składników, by i Wam udało się przygotować cienkie i elastyczne naleśniki. W innych wpisach będą pojawiały się propozycje nadzienia. Może być ich bardzo wiele: na słodko i wytrawne. Które najchętniej wybieracie? Na pewno będzie jeszcze okazja, by o tym porozmawiać. Może na Facebooku albo Instagramie ?  Innym tematem może być sposób smażenia naleśników, a dokładnie to, na czym je smażyć. Ja używam oleju, mój tata margaryny (!), a dawniej, ale i dzisiaj niektórzy smażyli na patelni smarowanej słoniną. Tego jeszcze nie próbowałam, ale zrobię to przy najbliższej okazji. Podobno tak jest najlepiej. Tymczasem poniżej zaprezentuję mój przepis. Smacznego! Składniki: 280 g mąki pszennej 260 ml mleka 260 ml wody gazowanej (lub zwykłej) 2 jaja płaska łyżeczka soli łyżeczka cukru 20 ml oleju Sposób przygotowania: Wymienione składniki mieszam mikserem lub trzepaczką ręczną.

Rosół z kaszką zacieraną, sztuka mięsa z warzywami i bita śmietana z borówką amerykańską

 

Składniki:

Na rosół:

Mięso drobiowe

Włoszczyzna

Wołowina 

kalafior

Brokuł

Marchewka

Ziemniaki

Na deser:

Śmietana 36%

Borówki amerykańskie

Proporcje dobrać do ilości osób.


Sposób przygotowania dania głównego:

Najpierw trzeba opłukać mięso. Potem gotujemy je na wolnym ogniu. Do rosołu obieramy włoszczyznę (rosół gotujemy kilka godzin by był klarowny). Gdy wołowina zmięknie, wyjmujemy i na tym wywarze gotujemy różyczki kalafiorów i brokułów, marchewkę.

W między czasie wlewamy do garnka szklankę wody, dodajemy jedną czwartą szklanki manny (kasza pszenna) i gotujemy 2 minuty, zostawiamy do wystudzenia. Kaszę mannę kroimy w kostkę, oprószamy natką pietruszki i zalewamy rosołem w talerzu głębokim.

Sztukę mięsa układamy na półmisku, dodajemy warzywa i polewamy sosem własnym.

Deser:

Ubijamy śmietanę 36% i dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru.

Przekładamy w pucharek i dokładamy borówki.

Danie gotowe. Smacznego!


Wpis przygotowała Bogusia Wojtalik ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.





Komentarze

Popularne posty