Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

Naleśniki z serem

 

Naleśniki z serem to dosyć prosta i szybka od zrobienia potrawa, a przy tym bardzo smaczna. Robiłem je z mamą. Naleśniki w Zgierzu i na całym świecie są znane od lat. Gotowanie tej potrawy dostarczyło mi wiele frajdy. Polecam!




Składniki :


Jogurt naturalny lub śmietana
Twaróg tłusty lub półtłusty
Cukier wanilinowy 2 łyżki
Cukier 2 łyżki
Szklanka Mąki
2 Jajka
Łyżka cynamonu
Szklanka mleka
4 Łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła.



Sposób przygotowania :


1. Do miski wrzuć twaróg i jogurt i mieszaj do póki nie znikną grudki.
2. Dodaj do tego 2 łyżki cukru wanilinowego oraz 2 zwykłego cukru i łyżkę cynamonu
3. Wymieszaj dokładnie i wyjdzie nasz ser.
4. Do kolejnego naczynia wsyp mąkę, wlej mleko i wbij jajka. Całość zblenduj. W ten sposób wyjdzie masa na naleśniki.
5. Na rozgrzaną patelnię wlej 4 łyżki oleju.
6. Wlej na patelnię masę na naleśniki.
7. Do usmażonych naleśników dodaj ser. Możesz też dodać owoce - ja dodałem borówki.
Gotowe smacznego !!!!


Czasy
czas robienia masy na ser ok. 10 min
czas robienia 2 masy też ok. 10 min
czas smażenia pojedynczego naleśnika ok. 5 min

Wpis przygotował Nikodem Przychodni ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.

A jak przygotowywano naleśniki na początku XX wieku? Co najmniej na trzy sposoby! Dowiadujemy się tego z Uniwersalnej Książki Kucharskiej:

Ciasto na naleśniki można przyrządzać na kilka sposobów:

I. Pół litra zbieranego mleka rozkłucić z 4-ma jajami, dodać łyżkę sklarowanego masła, trochę soli i tyleż mąki, aby ciasto było lejące.

II. Ćwierć litra mleka i tyleż wody, 4 żółtka, trochę soli, mąki 4 łyżki, rozkłucić dobrze aby grudek nie było; w końcu dodać pianę z pozostałych białek i dobrze wymieszać.

III. Pół litra mleka, 3 całe jaja, trochę soli rozkłucić dodając tyle mąki aby ciasto było lejące. Rozgrzać dobrze patelnię, smarując ją za każdym razem kawałkiem skórki od słoniny, nalewać w środek po trochu przygotowanego ciasta, poruszać szybko patelnią na wszystkie strony, żeby płyn się po niej równo rozlał, a co pozostanie zlewać napowrót do garnka i piec na rozpalonej blasze aż się naleśnik z pod spodu ładnie zrumieni. Wtedy wyrzucać je na głęboki talerz wywrócony do góry dnem, a skoro już wszystkie gotowe, można je smarować konfiturami, marmeladą owocową, serem, kremem lub jakimkolwiek farszem i albo zwijać w ruloniki, albo składać w kwadraty lub trójkąty; przysmażyć na maśle na patelni i podać posypane cukrem.




Komentarze

Popularne posty