Szukaj na tym blogu

Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Naleśniki z serem
Naleśniki z serem to dosyć prosta i szybka od zrobienia potrawa, a przy tym bardzo smaczna. Robiłem je z mamą. Naleśniki w Zgierzu i na całym świecie są znane od lat. Gotowanie tej potrawy dostarczyło mi wiele frajdy. Polecam!
Składniki
:
Jogurt naturalny lub śmietana
Twaróg tłusty lub
półtłusty
Cukier wanilinowy 2 łyżki
Cukier 2
łyżki
Szklanka Mąki
2 Jajka
Łyżka cynamonu
Szklanka mleka
4 Łyżki oleju roślinnego lub
roztopionego masła.
Sposób
przygotowania :
1. Do miski wrzuć twaróg i jogurt i mieszaj do
póki nie znikną grudki.
2. Dodaj do tego 2 łyżki cukru
wanilinowego oraz 2 zwykłego cukru i łyżkę cynamonu
3. Wymieszaj
dokładnie i wyjdzie nasz ser.
4. Do kolejnego naczynia wsyp
mąkę, wlej mleko i wbij jajka. Całość zblenduj. W ten sposób wyjdzie masa na
naleśniki.
5. Na rozgrzaną patelnię wlej 4 łyżki oleju.
6.
Wlej na patelnię masę na naleśniki.
7. Do usmażonych
naleśników dodaj ser. Możesz też dodać owoce - ja
dodałem borówki.
Gotowe smacznego !!!!
Czasy
czas robienia masy na ser ok. 10 min
czas robienia 2
masy też ok. 10 min
czas smażenia pojedynczego naleśnika ok. 5
min
Wpis przygotował Nikodem Przychodni ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.
A jak przygotowywano naleśniki na początku XX wieku? Co najmniej na trzy sposoby! Dowiadujemy się tego z Uniwersalnej Książki Kucharskiej:
Ciasto na naleśniki można przyrządzać na kilka sposobów:
I. Pół litra zbieranego mleka rozkłucić z 4-ma jajami, dodać łyżkę sklarowanego masła, trochę soli i tyleż mąki, aby ciasto było lejące.
II. Ćwierć litra mleka i tyleż wody, 4 żółtka, trochę soli, mąki 4 łyżki, rozkłucić dobrze aby grudek nie było; w końcu dodać pianę z pozostałych białek i dobrze wymieszać.
III. Pół litra mleka, 3 całe jaja, trochę soli rozkłucić dodając tyle mąki aby ciasto było lejące. Rozgrzać dobrze patelnię, smarując ją za każdym razem kawałkiem skórki od słoniny, nalewać w środek po trochu przygotowanego ciasta, poruszać szybko patelnią na wszystkie strony, żeby płyn się po niej równo rozlał, a co pozostanie zlewać napowrót do garnka i piec na rozpalonej blasze aż się naleśnik z pod spodu ładnie zrumieni. Wtedy wyrzucać je na głęboki talerz wywrócony do góry dnem, a skoro już wszystkie gotowe, można je smarować konfiturami, marmeladą owocową, serem, kremem lub jakimkolwiek farszem i albo zwijać w ruloniki, albo składać w kwadraty lub trójkąty; przysmażyć na maśle na patelni i podać posypane cukrem.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Naleśniki z musem jabłkowym
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz