Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Murzynek
To ciasto, które osłodzi Ci dzień.
To stary przepis Babci. Murzynka nie może zabraknąć u nas podczas rodzinnych spotkań, każdy chce się załapać na chociaż mały kawałek tego ciasta.
Rozpuszczamy margarynę z konfiturą - 2 łyżki na ogniu w garnku, dodajemy 2 szklanki cukru i cukier waniliowy. Zestawiamy z ognia, dodajemy 2 szklanki mleka i dobrze mieszamy, roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy powoli, z sercem 2 szklanki mąki i energicznie mieszamy w jedną stronę. Potem 2 łyżki kakao, 1 łyżkę czubatą sody oczyszczonej. Wyrabiamy do powstania pęcherzyków i dodajemy 2 całe jajka, a na koniec jeszcze rodzynki i wcześniej pokruszone orzechy. Mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut na 180 st. C. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego!
Wpis przygotowany przez Nicolę Kliszczyńską ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Zgierzu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz