Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Makaron po medyolańsku
Moim ulubionym daniem jest makaron pod każdą postacią. Uwielbiam makaron z sosem, bo jest nie tylko smaczny, ale można go bardzo szybko przygotować, żeby zjeść coś ciepłego. W Uniwersalnej Książce Kucharskiej Marii Ochorowicz – Monatowej znalazłem wiele inspiracji do dań z makaronem, ale jedno danie szczególnie przypadło mi do gustu, dlatego że jest ono jakby pierwowzorem do włoskiego spaghetti bolognese. Chciałem wypróbować ten sos przygotowywany od podstaw z polskich warzyw. Dodatkowym plusem było dla mnie użycie w przepisie zamiast surowego mięsa - kilku plastrów dobrej jakości szynki, co skraca proces gotowania. Danie wyszło pyszne i je polecam, a poniżej przedstawiam sposób jego wykonania. Moja rodzinka była zachwycona obiadkiem przygotowanym przeze mnie. Zjedliśmy wszystko ze smakiem. Polecam!
Składniki:
• Cienki makaron włoski• Mała cebulka
• Ząbek czosnku
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• Pół selera
• Kilka plasterków szynki
• 6 pomidorów
• Kawałek masła
Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotujemy wodę na makaron, solimy wodę i po zagotowaniu makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i przekładamy do naczynia do zapiekania i mieszamy z łyżką masła.
2. Szynkę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na maśle na patelni. Podsmażoną szynkę przekładamy do naczynia z makaronem.
4. Podajemy posypując odrobiną świeżego parmezanu. Smacznego!!!!
Wpis został przygotowany przez Michała Jabłońskiego ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu
Przepis inspirowany Uniwersalną Książką Kucharską, w której owy przepis brzmi:
Makaron po medyolańsku. Kawałek marchwi, pietruszki, selera, ćwierć funta posiekanych okrawków z szynki i sześć pokrajanych pomidorów, dusić na maśle, podlewając rosołem aż do miękkości, poczem przefasować wszystko przez sito i rozprowadzić trzema łyżkami rosołu. Funt cienkiego makaronu włoskiego ugotować i odcedzić, przelawszy go zimną wodą. Wymięszać z łyżką masła i z przygotowanym sosem, włożyć na półmisek, posypać z wierzchu parmezanem i zapiec w piecu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz