Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

Makaron po medyolańsku


Moim ulubionym daniem jest makaron pod każdą postacią. Uwielbiam makaron z sosem, bo jest nie tylko smaczny, ale można go bardzo szybko przygotować, żeby zjeść coś ciepłego. W Uniwersalnej Książce Kucharskiej Marii Ochorowicz – Monatowej  znalazłem wiele inspiracji do dań z makaronem, ale jedno danie szczególnie przypadło mi do gustu, dlatego że jest ono jakby pierwowzorem do włoskiego spaghetti bolognese. Chciałem wypróbować ten sos przygotowywany od podstaw z polskich warzyw. Dodatkowym plusem było dla mnie użycie w przepisie zamiast surowego mięsa - kilku plastrów dobrej jakości szynki, co skraca proces gotowania. Danie wyszło pyszne i je polecam, a poniżej przedstawiam sposób jego wykonania. Moja rodzinka była zachwycona obiadkiem przygotowanym przeze mnie. Zjedliśmy wszystko ze smakiem. Polecam!



Składniki:

• Cienki makaron włoski
• Mała cebulka
• Ząbek czosnku
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• Pół selera
• Kilka plasterków szynki
• 6 pomidorów
• Kawałek masła


Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotujemy wodę na makaron, solimy wodę i po zagotowaniu makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i przekładamy do naczynia do zapiekania i mieszamy z łyżką masła.


2. Szynkę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na maśle na patelni. Podsmażoną szynkę przekładamy do naczynia z makaronem.



3. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na drobną kostkę. Pomidory oparzamy ze skórki. Rozgrzewamy trochę masła i na masło wrzucamy pokrojone warzywa (cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler, pomidory). Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Dusimy na maśle pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody. Uduszone warzywa miksujemy i tak przygotowanym sosem zalewamy makaron z szynką, mieszamy i po wierzchu posypujemy parmezanem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy chwilę, aż ser się rozpuści.









4. Podajemy posypując odrobiną świeżego parmezanu. Smacznego!!!!


Wpis został przygotowany przez Michała Jabłońskiego ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu

Przepis inspirowany Uniwersalną Książką Kucharską, w której owy przepis brzmi:

Makaron po medyolańsku. Kawałek marchwi, pietruszki, selera, ćwierć funta posiekanych okrawków z szynki i sześć pokrajanych pomidorów, dusić na maśle, podlewając rosołem aż do miękkości,  poczem przefasować wszystko przez sito i rozprowadzić trzema łyżkami rosołu. Funt cienkiego makaronu włoskiego ugotować i odcedzić, przelawszy go zimną wodą. Wymięszać z łyżką masła i z przygotowanym sosem, włożyć na półmisek, posypać z wierzchu parmezanem i zapiec w piecu.






Komentarze

Popularne posty