Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

MAKAGIGI

 

Makagigi to zabójczo kaloryczne i zabójczo smaczne danie, które wielu z nas spotyka na wigilii. W tradycji polskiej występują już od 1885 roku, kiedy to Lucyna Ćwierczakiewiczowa pisała o nich w książce "Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast". Są jednymi z najłatwiejszych dań do zrobienia i zajmują stosunkowo niewiele czasu. Przepis inspirowany książką kucharską Marii Ochorowicz-Monatowej „Uniwersalna książka kucharska z ilustracjami i kolorowymi tablicami”.






Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

100g wody

szklanka cukru

szklanka miodu

200g słodkich migdałów

trochę tłuszczu do nasmarowania formy

Aby je wykonać należy:

  1. Cukier podgrzewać z wodą, stale mieszając aż powstanie gęsta masa.

  2. Migdały posiekać dość grubo i wrzuciwszy do syropu mieszać.

  3. Dolać szklankę miodu smażyć jeszcze przez pół godziny.

  4. Powstałą masę wylać do formy i rozwałkować wałkiem do ciasta

  5. Kiedy masa wystygnie pokroić ją w odpowiadające Ci wzory.

Gotowe makagigi należy przechowywać w suchym miejscu, choć w czasie upałów lepiej w lodówce. W tym drugim przypadku warto pamiętać, by przed zjedzeniem wyjąć je odpowiednio wcześniej – w niskiej temperaturze masa mocno stwardnieje.

Makagigi idealnie pasują jako deser do spotkań ze znajomymi a ich słodki smak sprawia, że po zjedzeniu jednego ciastka każdy czuję się syto.

Smacznego!


Wpis przygotował Mateusz Patora ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.



Komentarze

Popularne posty