Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Lody karmelowe
Ciepły, wrześniowy dzień to idealny czas, aby wypróbować przepis na lody karmelowe.
Żeby je zrobić
użyłam:
10 żółtek,
1,5 litra śmietany
36 %,
niecałe 0,5 kg
cukru,
szklankę mleka
i laskę
wanilii.
do wystudzenia.
się naprawdę pyszne. Smakowały nie tylko mnie, ale również moim rodzicom i babci. Na pewno zrobię je jeszcze raz, na przykład na moje urodziny które są już niedługo.
Wpis przygotowała Łucja Tobera ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.
Oryginalne przepisy z początku XX w. można odnaleźć w Uniwersalnej Książce Kucharskiej Marii Ochorowicz - Monatowej:
1. Lody waniliowe. IV2 litra śmietanki lub mleka przegotować z laską wanilii i przestudzić. Używając śmietanki, wziąć 10 żółtek, robiąc zaś lody z mleka — 15 żółtek utrzeć do białości z 1 ft. cukru. Potem postawić je na ogniu i wlewając po trochu śmietankę lub mleko, ubijać ciągle, aż zgęstnieje, przyczem uważać należy, aby się żółtka nie zwarzyły, przecedzić Przez sito, wystudzić, wlać w puszkę i kręcić lody podług podanego sposobu. 2. Lody karmelowe. Przyrządzają się w ten sam sposób, jak waniliowe, z tą różnicą, że żółtka ubić z ft. cukru, a ft. włożyć do rądelka i na sucho prażyć na ogniu, aż się zrobi bronzowy karmel; wtedy zalać go szklanką mleka, rozgotować i dodać do ubitych żółtek.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz