Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Legumina
Składniki:
2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
250 ml śmietany 30% lub 36%
250 g kaszy manny
3 łyżki cukru
Przygotowanie
W garnku zagotuj mleko i śmietankę. W mieszaninie rozpuść cukier i cukier wanilinowy. Nie przestawaj mieszać i wsyp kaszę mannę. Kiedy będzie bardzo gęsta, wylej masę do tortownicy. Poczekaj, aż ostygnie i włóż leguminę do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie pokrój na kawałki. Możesz udekorować ją owocami lub ulubionym syropem.
Przepis przygotował Szymon Wieczorek ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Zgierzu.
Wszystkie potrawy wykonane przez Szymona zainspirowane są Uniwersalną Książką Kucharską MARII OCHOROWICZ-MONATOWEJ
Oryginalny przepis brzmi następująco:
Legomina z grysiku. Ćwierć litra grysiku pszennego zalać pół litrem surowego mleka i postawić na boku na dwie godziny. 5 żółtek utrzeć do białości z 5-ma łyżkami cukru, wymieszać z kaszką; w końcu dodać trochę cytrynowej skórki otartej na tarku i pianę z pozostałych białek, włożyć do rądla lub formy masłem wysmarowanej i bułką wysypanej i wstawić do gorącego pieca na pół godziny. Można dodać także 6 dkg. migdałów utartych na masę.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz