Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

Legumina


 


Składniki:

2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
250 ml śmietany 30% lub 36%
250 g kaszy manny
3 łyżki cukru

Przygotowanie 

W garnku zagotuj mleko i śmietankę. W mieszaninie rozpuść cukier i cukier wanilinowy. Nie przestawaj mieszać i wsyp kaszę mannę. Kiedy będzie bardzo gęsta, wylej masę do tortownicy. Poczekaj, aż ostygnie i włóż leguminę do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie pokrój na kawałki. Możesz udekorować ją owocami lub ulubionym syropem.


Przepis przygotował Szymon Wieczorek ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Zgierzu. 

Wszystkie potrawy wykonane przez Szymona zainspirowane są Uniwersalną Książką Kucharską MARII OCHOROWICZ-MONATOWEJ

Oryginalny przepis brzmi następująco:

Legomina z grysiku. Ćwierć litra grysiku pszennego zalać pół litrem surowego mleka i postawić na boku na dwie godziny. 5 żółtek utrzeć do białości z 5-ma łyżkami cukru, wymieszać z kaszką; w końcu dodać trochę cytrynowej skórki otartej na tarku i pianę z pozostałych białek, włożyć do rądla lub formy masłem wysmarowanej i bułką wysypanej i wstawić do gorącego pieca na pół godziny. Można dodać także 6 dkg. migdałów utartych na masę.



Komentarze

Popularne posty