Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
Domowy budyń
Potrawą, którą wybrałam jest budyń o smaku czekoladowym. Zawsze bardzo ciekawiło mnie jak można go zrobić ze składników, które pewnie każdy ma w domu. Udało się! Sprawdźcie sami, jakie to łatwe :)
Do przygotowania były mi potrzebne takie składniki jak:
-500 ml mleka
-1 łyżka masła
-4 płaskie łyżki zwykłego cukru3a.
-2 czubate łyżki gorzkiego kakao
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-oraz opcjonalnie czekolada, orzechy lub inne owoce.
wymieszałam energicznie rózgą kuchenną tak, żeby pozbyć się wszystkich grudek.
Energicznie wymieszałam, po czym odstawiłam z powrotem na palnik.
Uważam, że zrobienie własnego budyniu jest świetną zabawą i na pewno zrobię go jeszcze raz. Moim zdaniem budyń ten jest zdrowy i bardzo prosty w wykonaniu. Mam nadzieję, że i Wy zamienicie budyń z torebek na taki własnoręcznie przygotowany.
Wpis przygotowała Julia Helińska ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Zgierzu.
Komentarze
Prześlij komentarz