Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Barszcz biały
Jeśli macie ochotę na coś pysznego i rozgrzewającego w ponury jesienny dzień polecam Wam wyjątkowy barszcz biały. Barszcz ten gości w mojej rodzinie od pokoleń. Najpierw gotowała go moja babcia, później mama, a teraz ja 😊 Może zagości na stałe również w Waszych domach…
Składniki:
3 białe kiełbasy surowe
3 ziela angielskie
3 listki laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
jarzynka
kostka rosołowa wołowa
5 suszonych grzybków
ząbek czosnku
pół cebuli
2 kg ziemniaków
zakwas na barszcz biały
2 łyżki mąki
1/3 szklanki śmietany
majeranek
natka pietruszki
Przepis na barszcz biały:
Białe kiełbasy płuczemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy garnek na palniku i doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy łyżeczkę jarzynki, kostkę rosołową wołową, 3 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu i 5 suszonych grzybków. Obieramy pół główki cebuli, ząbek czosnku i dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy zakwas na barszcz biały, ok. 100 – 150 ml (wg gustu). W szklance rozrabiamy 2 łyżki mąki z wodą, dodajemy śmietanę i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie hartujemy poprzez dodanie gorącej zupy i wlewamy całość do garnka. Kiełbasę wyjmujemy z garnka, kroimy w plasterki i ponownie wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy majeranek. Na talerzu przyprawiamy zupę świeżą natka z pietruszki. Zupę można również podawać z chlebem ze smalcem lub z grzankami. Smacznego😊
Wpis przygotowany przez Mateusza Staniewskiego ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Zgierzu
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz