Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka ziemniaczana - taka imprezowa

  Ta sałatka to hit imprezowy. Jest banalnie prosta, a smakuje chyba wszystkim. Szczególnie sprawdza się podczas spotkań towarzyskich. Mnie urzekła właśnie na jednej z imprez organizowanych przez przyjaciółkę. Gdy się dowiedziałam, że to raptem trzy składniki i przyprawy - oniemiałam! Jakie to banalnie cudowne. Składniki: 600 g gotowanych i pokrojonych ziemniaków 300 g pokrojonych ogórków kiszonych cebula ok. 100 majonezu sól i pieprz Wystarczy połączyć składniki. I gotowe!  Niektórzy zamiast cebuli dodają szczypiorek. Inni dodatkowo dorzucają gotowane jajka. Jaka jest Wasza wersja sałatki? Jeżeli potrzebujecie filmowej wersji przepisu odsyłam na Instagrama (klik)

Barszcz biały

 

Jeśli macie ochotę na coś pysznego i rozgrzewającego w ponury jesienny dzień polecam Wam wyjątkowy barszcz biały. Barszcz ten gości w mojej rodzinie od pokoleń. Najpierw gotowała go moja babcia, później mama, a teraz ja 😊 Może zagości na stałe również w Waszych domach…



Składniki:

3 białe kiełbasy surowe

3 ziela angielskie

3 listki laurowe

5 ziaren czarnego pieprzu

jarzynka

kostka rosołowa wołowa

5 suszonych grzybków

ząbek czosnku

pół cebuli

2 kg ziemniaków

zakwas na barszcz biały

2 łyżki mąki

1/3 szklanki śmietany

majeranek

natka pietruszki



Przepis na barszcz biały:

Białe kiełbasy płuczemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy garnek na palniku i doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy łyżeczkę jarzynki, kostkę rosołową wołową, 3 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu i 5 suszonych grzybków. Obieramy pół główki cebuli, ząbek czosnku i dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy zakwas na barszcz biały, ok. 100 – 150 ml (wg gustu). W szklance rozrabiamy 2 łyżki mąki z wodą, dodajemy śmietanę i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie hartujemy poprzez dodanie gorącej zupy i wlewamy całość do garnka. Kiełbasę wyjmujemy z garnka, kroimy w plasterki i ponownie wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy majeranek. Na talerzu przyprawiamy zupę świeżą natka z pietruszki. Zupę można również podawać z chlebem ze smalcem lub z grzankami. Smacznego😊


Wpis przygotowany przez Mateusza Staniewskiego ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Zgierzu



Komentarze

Popularne posty