Szukaj na tym blogu
Blog Smaki Zgierza jest efektem projektu pn. "Kulinarne zgierzan blogowanie", który realizowany był przez Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu wraz z partnerami: Szkołą Podstawową nr 4, Szkołą Podstawową nr 11, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszeniem EZG, między 3 września a 8 października 2021 r. Projekt realizowany był w ramach programu Narodowego Centrum Kultury "Bardzo Młoda Kultura", którego operatorem jest Łódzki Dom Kultury. Poza tym to miejsce dla kochających tradycje kulinarne zgierzan.
Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Babeczki śmietankowe
Szybkie babeczki śmietankowe uwielbiane przez wszystkich, proste w przygotowaniu
Czas przygotowania: ok. 20min + pieczenie
Ilość sztuk: ok. 9
Składniki:
6 jajek
500g śmietany 12%
375g mąki
125g śmietanki 30%
Ekstrakt waniliowy
Konfitura np. Malinowa
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać 125g cukru, mąkę oraz 2 jajka i śmietanę,
wszystko razem wyrobić najlepiej ręką na jednolitą masę
2. Zrobić z przygotowanego ciasta małe, okrągłe, cienkie placuszki
i wyłożyć je na wysmarowaną formę do babeczek
3. Osobno w rondelku wbić 2 żółtka, dodać 250g cukru, 125g
śmietanki i trochę wanilii, grzać na wolnym ogniu ciągle
mieszając, kiedy wszystko się połączy odstawić w chłodne
miejsce do momentu aż całość zgęstnieje
4. Przygotowany waniliowy krem przekładać z ciastem w
foremkach na blaszce, jeden placuszek, krem, na to jeszcze
jeden placuszek ciasta
5. Całość piec w temperaturze 200 stopni przez 30min, po upływie
czasu wyjąć i ewentualnie polać konfiturą lub posypać cukrem
pudrem
SMACZNEGO!
Wpis przygotowany przez Wiktorię Kuzańską i Julię Anczewska ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz