Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Mój podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Zwykle ciasto na naleśniki robię "na oko". Specjalnie dla Was podjęłam się zadania zmierzenia i zważenia każdego ze składników, by i Wam udało się przygotować cienkie i elastyczne naleśniki. W innych wpisach będą pojawiały się propozycje nadzienia. Może być ich bardzo wiele: na słodko i wytrawne. Które najchętniej wybieracie? Na pewno będzie jeszcze okazja, by o tym porozmawiać. Może na Facebooku albo Instagramie ?  Innym tematem może być sposób smażenia naleśników, a dokładnie to, na czym je smażyć. Ja używam oleju, mój tata margaryny (!), a dawniej, ale i dzisiaj niektórzy smażyli na patelni smarowanej słoniną. Tego jeszcze nie próbowałam, ale zrobię to przy najbliższej okazji. Podobno tak jest najlepiej. Tymczasem poniżej zaprezentuję mój przepis. Smacznego! Składniki: 280 g mąki pszennej 260 ml mleka 260 ml wody gazowanej (lub zwykłej) 2 jaja płaska łyżeczka soli łyżeczka cukru 20 ml oleju Sposób przygotowania: Wymienione składniki mieszam mikserem lub trzepaczką ręczną.

Babeczki śmietankowe

 Szybkie babeczki śmietankowe uwielbiane przez wszystkich, proste w przygotowaniu

Czas przygotowania: ok. 20min + pieczenie

Ilość sztuk: ok. 9



Składniki:

6 jajek

500g śmietany 12%

375g mąki

125g śmietanki 30%

Ekstrakt waniliowy

Konfitura np. Malinowa

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypać 125g cukru, mąkę oraz 2 jajka i śmietanę,

wszystko razem wyrobić najlepiej ręką na jednolitą masę

2. Zrobić z przygotowanego ciasta małe, okrągłe, cienkie placuszki

i wyłożyć je na wysmarowaną formę do babeczek

3. Osobno w rondelku wbić 2 żółtka, dodać 250g cukru, 125g

śmietanki i trochę wanilii, grzać na wolnym ogniu ciągle

mieszając, kiedy wszystko się połączy odstawić w chłodne

miejsce do momentu aż całość zgęstnieje

4. Przygotowany waniliowy krem przekładać z ciastem w

foremkach na blaszce, jeden placuszek, krem, na to jeszcze

jeden placuszek ciasta

5. Całość piec w temperaturze 200 stopni przez 30min, po upływie

czasu wyjąć i ewentualnie polać konfiturą lub posypać cukrem

pudrem

SMACZNEGO!


Wpis przygotowany przez Wiktorię Kuzańską i Julię Anczewska ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Zgierzu.




Komentarze

Popularne posty